Terug

Griekse websites omzetten in leesbaar Grieks

Start met het ophalen van een willekeurige Griekse tekst. Je kunt beginnen met er een op te zoeken in een van de onderstaande websites. Ze gebruiken allemaal de iso-tekenset (charset=iso-8859-7).

De tekst die je hebt uitgekozen, sla je op in de map "Mijn Documenten". Kies voor Bestand | Opslaan als | en geef daarna een naam op.

Start Word en verwijder alles behalve de Griekse tekst

Haal het bestand binnen, dat je hebt uitgekozen. Kies hiervoor Bestand | Openen | en klik op de bestandsnaam die je had opgegeven. Verwijder alles behalve de Griekse tekst. Die bestaat hoofdzakelijk uit klinkers met dakjes en accenten erop. Zoiets alles DIT dus:
Η άραχλη όμως πρόρηρή του δε βγήκε σωστή. 'Επειτα από πενήντα χρόνια το παιδί που γεννήθηκε την ώρα της φυγής, θα μπει νικητής και τροπαιούχος στην Τροπολιτσά, στρατάρχης του Εικοσιένα.
Gooi nu alle HTML-codes maar ook alles wat Engelstalig is eruit. Het komt er meestal op neer, dat je alles wat bovenaan staat en alles wat onderin staat, moet verwijderen.

Sla de Griekse tekst op als txt-bestand

De tekst die je over houdt, is op dit moment nog volledig ONLEESBAAR. Als je klaar bent met het verwijderen, sla het dan opnieuw op, maar kies nu voor Bestand | Opslaan als | en kies daarna voor tekstbestand(*.txt). De plaatjes en andere overbodige poespas, ben je nu kwijt. Wat je over houdt, is de simpele "platte" tekst, waar het om gaat.

Haal het bestand op en kies vervangen

Kies nu opnieuw voor Bestand | Openen | en klik op de bestandsnaam, die je had gekozen. Als Word alleen kijkt naar Word-bestanden, dan zie je het tekst-bestand niet. Verander dan het zoeken naar Word-bestanden in "ALLE bestanden". Haal het tekst-bestand binnen - de laatste drie letters van het bestand zijn "txt". Kies nu voor Bewerken | Vervangen. Je krijgt een "zoek en vervang scherm" te zien. Rechtsonder staat "Meer". Klik daarop en zet daarna een vinkje bij Identieke hoofdletters/kleine letters. Nu kun je kleine letters en hoofdletters afzonderlijk vervangen. Het handigste is natuurlijk als je dit doet op het moment dat de "macro-camera" loopt (het wordt dan opgenomen voor je).
Vervang nu α door de a, β door de b, γ door de g, etc. Zie verder de volledige lijst, die hieronder staat.
Als je klaar bent, dan kun je de Griekse tekst leesbaar maken door te kiezen voor het lettertype Symbol. Je kunt hem ook gewoon printen zonder dat je de bekende ??? te zien krijgt.

Letters zo is het zo wordt het zo is het zo wordt het
Letters standaard standaard Hoofdletters Hoofdletters
Alpha: α + ά a Α A
Beta: β b Β B
Gamma: γ g Γ G
Delta: δ d Δ D
Epsilon: ε + έ e Ε E
Zeta: ζ z Ζ Z
Eta: η + ή h Η H
Theta: θ q Θ Q
Iota: ϊ + ι + ί i Ι I
Kappa: κ k Κ K
Lambda: λ l Λ L
Mu: μ m Μ M
Nu: ν n Ν N
Xi: ξ x Ξ X
Omicron: ο + ό o Ο O
Pi: π p Π P
Rho: ρ r Ρ R
Sigma: ς +σ s Σ S
Tau: τ t Τ T
Upsilon: υ + ύ u Υ U
Phi: φ f Φ F
Chi: χ c Χ C
Psi: ψ y Ψ Y
Omega: ω + ώ w Ω W
Een bruikbaar voorbeeld