Return: Wiskunde
Home Page: http://wiskunde.wjsn.nl

Delen door Nul
Hieronder staan 2 machientjes: een gewone en een omkeer-machientje. Daarmee kan worden uitgelegd wat er gebeurt bij "Delen door Nul". We gaan hier machientjes gebruiken, die ook in je wiskundeboek staan. Als je het gebruik van machientjes nog niet goed begrijpt, kun je eventueel ook nog kijken naar delen door een breuk .

Situatie 1 gaat over delen door nul. Dat doet "machientje 1". Voor de invoer kun je zomaar een getal kiezen: wij kozen voor 6. De uitvoer (uitkomst) noemen we onbekend . Die gaan we proberen te vinden door het "omkeer"-machientje" te gebruiken.
Situatie 2 gaat over het omgekeerde en dat is vermenigvuldigen met nul (0). Dat doet "machientje 2". De invoer is gelijk aan de uitvoer van "machientje 1". De invoer is "onbekend" want dat kwam uit "machientje 1". De uitvoer moet opnieuw 6 zijn.

Situatie 1
Begin

invoer = 6
machientje 1 =
uitvoer = onbekend
Situatie 2
Omgekeerde

invoer = onbekend
machientje 2 =
uitvoer = 6

Oplossing zoeken
Wat je nu moet doen is "terug rekenen". Machientje 2 zorgt voor een vermenigvuldiging. En daar komt 6 uit. De opdracht is dus: zoek een getal dat je moet vermenigvuldigen met nul om als uitkomst 6 te krijgen. Er is nu geen oplossing te vinden. Waarom? Omdat elk getal, dat je met nul vermenigvuldigt, altijd nul oplevert als uitkomst. Een uitkomst van 6 kan dus niet. Je kunt ook nog andere getallen proberen, maar je vindt nooit een oplossing. DUS: bij elk machientje kun je een omkeer-machientje vinden behalve voor "getal delen door nul". Voor 6 gedeeld door nul mag je nu dus schrijven "kan niet" en dus geldt 6 : 0 = kan niet! Voor extra uitleg over "Bewerkingen" en dan vooral over "Delen" in dit geval door nul, kijk je ook kijken onder: naar Bewerkingen .