Zoekopdracht Nr. 2
Terug naar Informatiekunde

Zoekopdracht: zoeken naar informatie op Internet.

Op de website van de school staan ruim 600 "zoekmachines" vermeld. Het gaat om bekende Nederlandse zoekmachines als Ilse, Zoek, Vindex, Altavista e.d., maar ook om zoekmachines uit andere landen. Voor het zoeken binnen landen zijn ze onmisbaar. De zoekmachines zijn ingedeeld in vijf groepen: een groep voor Europa, een voor Afrika, een voor Amerika, een voor Azie (alleen het vasteland) en een voor de Aziatische eilanden en de eilanden in "the Pacific" (Oceanie). Julle hebben voor de opdracht alleen de Europese Zoekmachines nodig. Die vind je HIER .

De Praktische Opdracht luidt: Zoek binnen de volgende landen: Zweden, Griekenland, Italie, Polen, Roemenie, Finland, Spanje, Joegoslavie, Oostenrijk en Finland naar de Onderwerpen:

  • Wiskunde: Opdrachten, Oefeningen, Applets, e.d.
  • Vacanties, Reizen en Vacantiehuisjes
  • Muziek, Films, Radio en TV en Theater
  • Boeken, Uittreksels, Literatuur, e.d.
  • Restaurants, Gerechten, Recepten, Menu's, e.d.
Maak op uitgedeeld A4-tje een handig schema voor de opdracht. Dat schema dwingt je schematisch te werken. Vul het hele schema in en zet je Naam + Klas erop. Inleveren aan het eind van deze les !
Het gaat dus om 10 landen en 5 onderwerpen. De bedoeling is om per land een website per onderwerp te vinden. Op een Toets zou je EEN PUNT per website krijgen. Je kunt maximaal 50 punten halen.
Zodra je iets gevonden hebt, moet je de website bekijken en proberen na te gaan of het klopt. Als je bijvoorbeeld zoekt naar boten of vliegtuigen, dan moet je dat ergens op de website kunnen zien - al was het maar via plaatjes of reclame-mededelingen, e.d.. Als het klopt dan noteer je het adres van de website (bijvoorbeeld op een kladblaadje). Daarna ga je snel door met een ander land of met een ander onderwerp. Hoewel dit geen Toets is, wil ik er toch een wedstrijdje van maken. Je kunt maximaal 50 punten halen en ik ben dus benieuwd hoe ver jullie komen.
N.B. Tijdens de les maar vooral aan het eind wordt jullie gevraagd om aan te geven HOE je de gevraagde informatie hebt gevonden. Immers van jullie aanpak kunnen alle andere leerlingen veel leren.

TOT SLOT. Er zijn een heleboel wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook hier. HOE jullie het doen en hoe je moet zoeken als je het Poolse of Zweedse woord voor Vliegtuig niet weet, laat ik helemaal aan jullie over .... Maar vragen stellen kan altijd.