Terug

Zoeken op Internet
Internet bestaat uit grofweg drie delen. Een deel - deel 1 - dat jullie voortdurend tegen komen - het deel dat gedomineerd wordt door Europa en de VS. Vrijwel alles is engelstalig. Een tweede deel - deel 2 - bestaat uit websites van leerlingen zoals jullie, uit sites die soms maar heel kort op Internet staan, uit sites die niet zijn aangemeld bij zoekmachines en uit sites, die min of meer los staan van andere sites (er staan niet of nauwelijks links op Internet naar dit soort sites). Het derde deel - deel 3 bestaat uit sites die geen gebruik maken van "latin-characters". In plaats daarvan gebruikt men letters als: : п .
Zoeken op Internet levert jullie alleen antwoorden en sites op, die behoren tot Deel 1. Dat wil zeggen dat je via zoekmachines (vrijwel) nooit bij Deel 2 en Deel 3 komt - de "onzichtbare stukken internet". Deel 2 levert in het algemeen geen nuttige informatie op voor anderen, maar Deel 3 wel. Het is echter niet zo eenvoudig om op Deel 3 terecht te komen als je via Europa of de VS het Internet op gaat. Er zijn wel manieren voor. Deze komen hierna aan de orde.

Zoeken binnen Deel 3
Sites die geschreven zijn in het Hebreeuws, Arabisch, Thais, Chinees, etc.. kom je niet vaak tegen. Desondanks bevatten ze soms erg veel nuttige informatie over zeer uiteenlopende onderwerpen. Omdat het tegenwoordig vrij simpel is om websites te laten vertalen, is er alle reden voor om eens op bezoek te gaan bij wat hier Internet, Deel 3 wordt genoemd.
Eerst nog een opmerking over deze sites (die geen "latin-characters" gebruiken). Omdat veel webmasters gericht zijn op het "rijke" westen, maken ze vaak gebruik van html-codes in plaats van de "gekke letters", die hierboven werden vermeld. Tevens gebruiken ze veelvuldig "plaatjes" waarop "latin-characters" staan. Op deze manier kunnen ze hun site toch onder de aandacht brengen van bezoekers uit onder meer Europa en de VS.
Een deel van deze sites bestaat daarom meestal uit Engelstalige teksten en uit teksten geschreven in de landstaal, maar dan weergegeven met behulp van html-codes. Zie voor de methode: deze site .
Het grootste deel van onder meer de Chinese of Arabische sites is echter geschreven in de eigen taal, maar dan NIET met behulp van html-codes. Dit soort sites kom je dus (vrijwel) nooit tegen als je op Internet zoekt. Er zijn twee methodes die je kunt gebruiken om ze toch te vinden.

Methode 1
Ga op zoek naar Israelische, Chinese, Arabische, Thaise, etc.. Zoekmachines. Die zijn wel te vinden, maar meestal kom je vooral de varianten tegen die gericht zijn op het Europese en Amerikaanse publiek. Lukt het om die reden NIET, dan kun je kijken op de site "zoekmachines" , waar ze bijna allemaal op staan. De sites zelf maar ook de sites, die je zo kunt vinden, behoren tot het "onzichtbare" Deel 3.

Methode 2
Ga op zoek naar originele Hebreeuwse, Chinese, Russiche, Arabische, etc.. teksten en kopieer die. Start je favoriete zoekmachine en zet de kopie daarin. Wat je nu vindt, zijn meestal allemaal sites, die behoren tot Deel 3. Om na te gaan hoe dat in zijn werk gaat, kun je starten met een paar pagina's waarop originele Arabisch, Russische, Hebreeuwse, etc... teksten staan.
Voor Arabische teksten: deze (helemaal onderaan) en voor andere talen kun je HIER kijken of HIER .