Return: Informatiekunde

DE EERSTE WEBSITE


STAP 1

Ga naar "Kladblok" en typ het volgende in:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Jouw titel b.v. Eerste website</TITLE>

</HEAD>

Nu heb je het eerste stuk van de website gemaakt. Dit deel noemt men "HEAD" (in gewoon Nederlands "HOOFD"). De "HEAD" bevat informatie over de website: wanneer is de laatste versie gemaakt, waar gaat het over, hoe heet de website, hoe lang moeten of mogen bezoekers je website zien, etc.. Het enige van de "head" dat bezoekers te zien krijgen is de titel. Die verschijnt linksboven aan - dus NIET in je website zelf.


DUS: links van alle codes staat deze haak < en rechts van de codes staat deze haak > De codes noemt men meestal HTML-codes. HTML is de taal waarin websites geschreven worden. Het is een afkorting van Hyper Text Markup Language


STAP 2

Typ onder het eerste stuk het volgende in:

<BODY>

.

.

.

</BODY>

</HTML>

Dit is het belangrijkste stuk van je website, dat "BODY" wordt genoemd (in het Nederlands "LICHAAM"). De "BODY" bevat informatie, die zichtbaar wordt gemaakt door de Browser. Voor jullie is de Browser "Internet Explorer". In plaats van de puntjes .. kun je hier van alles en nog wat neer zetten. De "body" is dus het deel van de website, dat bezoekers te zien krijgen.

Omdat we het direct gaan uitproberen, moet je tussen <BODY> en </BODY> in ieder geval IETS intypen. Een letter of een woord is genoeg. Probeer maar iets als "Hallo" of "Welkom" of zoiets.


JE ZIET, dat html-codes als "head" en "body" tweemaal voorkomen. De tweede maal staat er een zgn. "slash" voor. Dat is dit teken: / en het betekent EINDE. Dus begin van de body schrijf je als <BODY> en het einde van de body schrijf je als </BODY>. Bij veel html-codes moet je opgeven waar het EIND zit, maar voor sommige html-codes hoeft dat niet.


STAP 3

Als laatste stap moet je alles opslaan. Dat moet als volgt: kies voor Opslaan als, geef een naam op, typ achter de naam een punt en het woord htm. Dus als je jouw website "maria" wilt noemen, dan moet je opgeven "maria.htm". Door de drie letters achter de punt, weet de browser dat het een website is. Door op je website te klikken start de Browser. GEEN fout maken dus als je de naam opgeeft plus de letters achter de punt.


Vervolg Uitleg: de codes die je nodig hebt

AANVULLING

Achter de html-code body kun je een heleboel dingen opgeven: de kleur van de tekst, een plaatje als achtergrond of een (achtergrond)kleur. Als je kiest voor een plaatje als achtergrond, zoek dan een plaatje met een lichte kleur. Kies voor een KLEIN plaatje. De Browser zorgt ervoor dat de hele achtergrond gevuld wordt. Als je kiest voor een achtergrondkleur - dat heet bgcolor (backgroundcolor) - kies dan HIER een kleuren-code uit (zie "Couleur Page" oftewel de "Kleurenhoek" onder "Informatiekunde"). Bevalt de achtergrondkleur je niet, maak hem dan iets donkerder of lichter. Gewoon uitproberen dus maar lees dan eerst de uitleg. De uitleg staat ook op de "Couleur Page". Een simpel voorbeeld: vervang <BODY> door <BODY bgcolor="#FF0000"> en je website krijgt een rode achtergrondkleur (=backgroundcolor - afgekort als "bgcolor").