Terug

De Verkenner - Kijk onderaan voor Snelkoppeling

OP SCHOOL: Ga naar je startscherm (bureaublad) en klik op "Mijn Documenten". Ga naar Bestand. Kies voor Nieuw. Klik daarna op Map. Door deze actie is er een MAP bijgekomen met de naam "Nieuwe Map".
THUIS kan je dit anders doen: Start De Verkenner. Ga naar Bestand. Kies voor Nieuw. Klik daarna op Map. Door deze actie is er een MAP bijgekomen met de naam "Nieuwe Map"

Ga nu naar Beeld. Kies voor Werkbalken. Zoek de Adresbalk. Als het goed is, staat er een vinkje voor de Adresbalk. Dat betekent dat hij "aan" staat. Als er geen vinkje voor de Adresbalk staat, dan staat hij "uit". Zet hem nu aan en uit en kijk wat er gebeurt.
Zorg nu dat hij "aan" staat. Er staat nu dus een vinkje voor de Adresbalk. Het gevolg is dat er een witte balk zichtbaar wordt. In die balk staat het "Adres" waar je nu bent (= de plek op je computer). Je ziet bestanden en mappen staan. Ook de map "Nieuwe Map", die je gemaakt hebt, moet er te vinden zijn. Klik nu met je rechtermuisknop op de naam "Nieuwe Map" en kies voor "Naam wijzigen". Verander de naam van "Nieuwe Map" in "Huis". Als dat gelukt is, moet je even op iets anders klikken. Je ziet nu dat de door jou toegevoegde map inderdaad "Huis" heet. Nu kun je de map "Huis" binnengaan door erop op te klikken. Wat je ziet is een leeg map. Je ziet nu in de adresbalk dat het "Adres" ook veranderd is. Nu gaan we "drie kamers maken" (= mappen).
Ga naar Bestand. Kies voor Nieuw. Klik daarna op Map. Je doet dus precies hetzelfde als toen je de map "Nieuwe Map" maakte. Doe dat drie keer zodat je drie kamers krijgt. Als dat gelukt is, verander je de naam van de drie nieuwe mappem in "kamer1", "kamer2" en "kamer3".
Klik nu op "kamer1". Je ziet dat je in een lege kamer terecht bent gekomen. In de adresbalk zie je dat het "Adres" opnieuw anders is. Deze kamer gaan we nu vullen met "bestanden".
Je moet nu eerst de lift omhoog nemen. Klik op het symbool "Omhoog". Je hebt nu een trap gehad. Je hebt de kamer verlaten, maar je zit nog wel in de nieuwe map "Huis". Ga nog eenmaal omhoog en je bent weer, waar je begon. Kijk maar naar de Adresbalk. Haal nu wat bestanden op (kies er minstens 3 uit). Kopieer die en zet die in de map die "kamer1" heet.
Nu gaan we op een andere manier kopieren. Zorg dat je in kamer1 staat. Ga naar Bewerken en kies voor Alles selecteren. Je ziet dat alle bestanden geselecteerd zijn of het er nu twee zijn of honderd. Nu ga je naar Bewerken en kies je voor Kopieren. Vervolgens ga je naar kamer2. Open die en kies voor Bewerken en daarna Plakken. Als dit lukt dan heb je in kamer2 (minstens) drie bestanden staan.
Ga nu met de lift omhoog. Klik eenmaal op "Huis". Ga nu naar Bestand en kies voor Verwijderen. Hierdoor wordt het hele huis plus kamer1, kamer2 en kamer3 weggegooid. Kijk dus GOED uit !!! . want je kunt iets weggooien waardoor de computer niet meer werkt !

De Snelkoppeling
Een snelkoppeling is als een dobber aan een hengelsnoer. Het is in feite een plaatje waarop een schuin klein pijltje staat. Dat plaatje is verbonden via het hengelsnoer met het originele bestand b.v. "frans.htm". Door op de "dobber" te klikken kom je direct bij het bestand terecht, dat je wilt openen. Maar hoe maak je een snelkoppeling ?

Ga naar Mijn documenten en klik met de rechtermuisknop op b.v. bestand "frans.htm". Kies daarna voor "Snelkoppeling maken". Het resultaat komt meestal onderin te staan en is herkenbaar aan het schuine kleine pijltje. Maak je scherm iets kleiner zodat je aan de zijkanten je bureaublad zichtbaar wordt. Klik nu op de snelkoppeling en hou je muisknop ingedrukt. Sleep hem over de rand naar het bureaublad. Laat dan pas de muisknop los.

Nog even iets over "Beeld".
Ga naar Beeld en kies voor Pictogrammen schikken. Dat kun je het beste doen als je in de map Mijn documenten staat. Je kunt sorteren op datum, op bestandsgrootte, etc.
Ga nogmaals naar Beeld en kies voor Mapopties en daarna voor Bestandstypen. Wat je hier ziet zijn alle mogelijkheden die je computer op dit moment heeft om verschillende bestanden te kunnen openen. Je ziet dat bestanden die eindigen op "doc" geopend worden door Word, bestanden die eindigen op "txt" worden geopend door Kladblok, etc..
Als je opeens dvd-bestanden ontvangt of bijzondere foto's, dan kun je op deze plek aangeven welk programma jouw nieuwe bestanden moet gaan openen.