Terug naar Informatiekunde
Terug naar de site Onderwijs

Studeren na de Middelbare School

De keuze voor een goede vervolgopleiding, die aansluit op wat je kunt en op wat je leuk vindt, is geen gemakkelijke zaak. Bekijk desgewenst eerst deze website , waar je informatie vindt over mogelijkheden in binnen- en buitenland, over stages en uitwisselingsprogramma's, over buitenlandse universiteiten, etc. etc.
Indien je besluit om in Nederland te gaan studeren, dan zijn er - vanzelfsprekend - talloze mogelijkheden. Voor een eerste korte rondleiding kun je de sites bekijken met Universiteiten in Nederland en/of die met Nederlandse Hogescholen .

Een verassende, nieuwe studie is wellicht Informatiekunde - op Universitair niveau. Er zijn diverse plaatsen in Nederland waar dat mogelijk is onder meer in Amsterdam en Utrecht. De Universiteit van Amsterdam benadrukt de samenhang tussen mens, organisaties en (informatie)technologie.
Citaat: Informatiekunde is de wetenschap die zich bezighoudt met informatie, communicatie en de bijbehorende technologieŽn. De nadruk ligt vooral op de complexe relaties tussen mens, organisaties en de informatietechnologie. In deze studie leer je over het belang van kennis en informatie voor de moderne maatschappij, maar ook welke risicoís een samenleving loopt die zwaar leunt op informatie- en communicatietechnologie (ICT).
Informatiekunde studeren is ook mogelijk aan de Universiteit van Utrecht. Zie hiervoor: Informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht . De site is echter vrijwel ontoegankelijk gemaakt voor moderne en goede Internet Browsers zoals FireFox (sterk afhankelijk van MicroSoft ?!)

Ook vele HBO-studies komen in aanmerking b.v. de opleiding HPO-HSAO in Groningen
De opleiding HPO-HSAO is een vierjarige HBO-opleiding Pedagogiek en Hoger Sociaal Agogisch Onderwijs en met name bedoeld voor volwassenen die naast een baan hun opleiding willen verbreden of hun opleidingsniveau willen verhogen. De opleiding is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en komt voort uit de vroegere MO-A opleiding Pedagogiek. In de huidige vorm kent ze drie differentiaties te weten: Lerarenvariant (leidt op tot een 2e graads lesbevoegdheid pedagogiek), Onderwijsbegeleiding en Jeugdzorg. Bovendien heeft zij een Academische Route die doorstroming naar de Master Pedagogiek en Onderwijskunde mogelijk maakt. De opleiding is bestemd voor volwassenen met minimaal een HAVO/MBO-opleiding. Kijk verder onder: www.spo-groningen.nl
adres: HPO-HSAO
Grote Rozenstraat 38
9712 TJ Groningen
Telefoon: 050-3636525, Mail