Terug naar Vakkenhoek: Engels


DE VROUWEN VAN STEPFORD

Stepford is een forensenstadje. Het is een stadje waarin het misdadenaantal lager is dan elders, de straten heel netjes zijn en de mensen erg beleefd zijn. Joanne, Walter en hun kinderen gaan er wonen. Voor Joanne is het heel moeilijk om vrienden te maken, want ze ziet de vrouwen uit de stad nauwelijks. Alleen in de supermarkt als ze boodschappen aan het doen is en andere vrouwen ook, of dan ze over straat loopt en de vrouwen vegen de straten aan.

Walter maakt, in tegenstelling tot Joanne, wel heel veel vrienden, want in Stepford is er een mannenvereniging waar hij elke avond een bezoek brengt. De vrouwen hebben geen enkel idee wat ze daar uitspoken. Joanne heeft er wel een beetje moeite mee dat hij daar elke avond zit en er niets over los laat wat ze daar nou eigenlijk doen.

Bobbie en haar man zijn ook net in Stepford komen wonen. Joanne raakt erg goed bevriend met Bobbie. Samen praten ze vaak over de vrouwen in Stepford. Hoe het toch komt dat ze allemaal zo'n mooi lichaam hebben en niets anders doen dan het huishouden. Hun huis ziet eruit als een huis in een reclamespotje, zo schoon is het. Ze komen er ook achter dat alle vrouwen zo worden als ze twee maanden in het stadje wonen. Eerst denken ze dat er het een of ander vergif in de lucht hangt waardoor de vrouwen veranderen.

Joanna en Bobbie zijn vastbesloten hier iets aan te doen. Ze schrijven een brief aan de gemeente, maar daar werken toch alleen maar mannen en die veranderen er niets aan. Ze praten ook met alle vrouwen uit de stad, maar zij laten ook niets los. Joanna en Bobbie weten wel bijna zeker dat de mannen hier iets mee te maken hebben.

Een aantal mannen van de mannenvereniging komt een keer bij Joanna op bezoek. Een van hen tekent haar van alle kanten. Als ze later bij andere vrouwen thuiskomt ziet ze daar ook portretten van de vrouwen met dezelfde naam ondertekent. Ze krijgt het gevoel dat alle mannen de vrouwen veranderen in robots. Hoe kan het anders dat de vrouwen mooiere en grotere borsten hebben van de een op de andere dag en dat hun lichaam mooier is dan ooit en dat ze helemaal verliefd zijn op het huishouden.

Ze wil Bobbie waarschuwen dat ze hier weg moeten, maar het is al te laat. Bobbie is ook veranderd. Joanne wilt vluchten, maar de mannen vinden haar. Als ze met hen praat lijken ze absoluut niet op moordenaars. Ze gaat met hen mee naar huis en denkt dat het allemaal maar een verbeelding is.

Joanne is nu ook veranderd. Voor haar staat het huishouden op nummer een. Ze leeft een rustig leventje en vind het allemaal wel best zo. Dat kan ook niet anders, want ze weet niet beter. De mannenvereniging gaat ook gewoon door, als er nieuwe inwoners komen hebben ze weer heel wat te doen. Het inwonersaantal blijft stijgen, want voor de mensen buiten Stepford is het stadje erg aantrekkelijk.

BOEKVERSLAG

VOORAF:

- Ik heb "De vrouwen van Stepford" gekozen, omdat ik dit boek van m'n tante heb gekregen. Ik ben er in begonnen en later heb ik besloten om het voor mín leesdossier te doen.

- Op de omslag staan twee gezichten van vrouwen en op de achtergrond een net en mooi huis.

- Ik had gedacht dat het een horror of thriller zou zijn, want de meeste van zijn boeken zijn eng. Dat was dus niet zo.

TITEL:

- De titel zegt precies waar het om gaat. Het hele boek draait om de vrouwen van Stepford en wat er toch met hen gebeurt nadat ze er twee maanden wonen.

SCHRIJVER: Ira Levin

- Ik heb het boek "Rosemary's baby" gelezen."Rosemary's baby" en "De vrouwen van Stepford" zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Wat je niet zou denken, want veel schrijvers schrijven onder een genre. Deze schrijver doet dat niet. De meeste boeken van Ira Levin zijn thrillers, net zoals "Rosemary's baby". "De vrouwen van Stepford" is geen thriller.

- Ik vind het boek "Rosemary's baby" een heel goed boek, maar mijn favoriete genre is geen thriller. Ik vind wel dat Ira heel fascinerend kan schrijven.

GENRE:

- Op het boek staat het genre thriller, maar ik vind het helemaal geen thriller. Ik zou dit boek eerder onder de genres sciencefiction en detective verdelen.

- Waarom? Omdat het mij heel onlogisch in de oren klinkt dat alle vrouwen na precies twee maanden, nadat ze in Stepford komen wonen, veranderen in een soort robots die een gigantisch mooi lichaam hebben en die alleen nog maar dienen voor de seks en het huishouden. Een detective, omdat Joanne die daar komt wonen met haar man, alles daarover te weten wilt komen en er achter aangaat.

KORTE INHOUD VAN HET VERHAAL:

- Zie volgende bladzijde.

- Het verhaal gaat over Joanne die uit probeert te zoeken hoe het komt dat alle vrouwen in Stepford na twee maanden veranderen in een seks- en huishoudenmachine.

HOOFDPERSONEN:

- De hoofdpersoon is Joanne. Zij is volgens mij een nogal feministische vrouw die het niet kan uitstaan dat alle vrouwen in Stepford zo 'raar' zijn. Uiteindelijk geeft zij zich over, omdat ze weet dat zij alleen niet sterker is dan alle mannen op de mannenvereniging. Andere vrouwen, diegene die al 'veranderd' zijn, kunnen niets anders zeggen dan dat ze gek is, want zij weten niet beter. De vrouwen die daar ook net zijn komen wonen die zijn het volkomen met Joanne eens, maar durven of kunnen niets aan de situatie doen voordat zij ook veranderen. Joanne geeft zich uiteindelijk ook over.

- Ik vind de hoofdpersoon een sterke vrouw die stevig in haar schoenen staat tot ze echt niet meer kan. Ik kan me alleen niet voorstellen wat ik in haar situatie zal doen. Ik weet wel dat ik als vrouw nooit zal willen dienen als een soort product van een man en mijn hele leven niks anders zal doen dan het huishouden.

BIJFIGUREN:

- De belangrijkste bijfiguren in dit verhaal zijn Walter (Joanna's man) en Bobbie (de vrouw met wie Joanna de strijd aangaat).

- Walter is bij de mannenvereniging en is waarschijnlijk, het is mij nog steeds niet duidelijk, een van de verantwoordelijken voor het vrouwenraadsel. Naar Joanne toe laat hij niets blijken, maar bijna aan het eind van het boek krijgt Joanne het door. Bobbie is ook een getrouwde vrouw die net in Stepford is komen wonen. Zij en Joanne proberen samen het raadsel op te lossen. Ook Bobbie verandert.

RUIMTE:

- Het verhaal speelt zich af in het kleine forensenstadje Stepford.

- Het verhaal speelt zich af in een milieu waar de mannen de baas zijn en de vrouwen een soort product van de mannen zijn die dienen voor de seks en het huishouden. Voor iedereen buiten Stepford is het een heel aanlokkelijk stadje, want het misdaadcijfer in die stad is aanzienlijk veel lager dan in andere steden. De straat ziet er mooi en netjes uit en de mensen zijn er erg beleefd.

- Of het stadje nou Stepford heet of Leiden, dat maakt niets uit, maar het milieu moet wel hetzelfde zijn, want dat is eigenlijk waar het hier om draait.

TIJD:

- Het verhaal speelt zich gewoon af in de moderne tijd. Dat merk ik aan woorden zoals forensenstadje en reclamespotjes. Aan de andere kant ga ik wel weer twijfelen als ik denk aan de mannenvereniging. Bestaat dat nog in deze tijd? Eigenlijk heb ik dus geen idee.

- Er komen geen vooruitwijzingen of flashbacks in voor.

WERKELIJKHEID EN FANTASIE:

- Nee, dit verhaal kan zeker niet in de werkelijkheid voorkomen, want dan zouden er wel heel erg gekke mannen moeten bestaan. Nou ja, dat zulke mannen bestaan daar twijfel ik aan de andere kant ook weer geen seconde aan.

VERTELLER:

- In dit boek heb je te maken met een alwetende verteller.

- Ik volg het verhaal door de ogen van Joanna.

WAARDERING:

- Ik geef dit boek een 9. Ten eerste vind ik het onderwerp heel interessant en vind ik het heel erg leuk verzonnen. Ten tweede is het heel moeilijk om mij met een boek echt zo te boeien dat ik niet meer aanspreekbaar ben, dat is dit keer wel gebeurd. Ten derde vind ik het heel knap om het boek boeiend te houden terwijl er nauwelijks wat in gebeurt.

- Ja, ik vind de inhoud van dit boek heel interessant, waarom weet ik eigenlijk niet precies.

- Ik vind het verhaal makkelijk te volgen en te begrijpen, maar het einde snap ik nog steeds niet helemaal. Ik denk dat de schrijver het einde een beetje open laat en dat aan de fantasie van de lezers overlaat. De schrijver gebruikt nauwelijks moeilijke woorden.

- Het verhaal is zeker spannend en ik denk dat dat komt doordat de schrijver niets verklapt tot aan het einde. Je wilt graag weten wat er nou met die vrouwen gebeurt en daarom lees je door.

- De leukste persoon vind ik Joanne. Ik vind altijd de hoofdpersoon de leukste. Dat is degene waar je het meest over kunt zeggen en je gaat vanzelf jezelf met haar vergelijken.

- Ja, ik zou dit boek zeker aanraden, het is gewoon een ontzettend leuk boek.

- Of ik nog een ander boek van deze schrijver ga lezen weet ik nog niet, ik kan nou eenmaal niet de toekomst voorspellen. Ik heb in ieder geval nog niets op het oog, misschien "Rosemary's zoon" ooit.

VERWACHTING:

- Nee, het boek was zelfs nog beter dan ik had verwacht.

- Zaken waarover ik nog niet eerder had gelezen zijn vrouwen die 'robots' zijn.

- Nee, de vorm van een alwetende verteller is niet nieuw voor me.