Terug

Sjablonen maken

Nota Bene 1: Namen van word-bestanden: Achter de naam die jullie kiezen komt ALTIJD een punt te staan met daarachter: DOC. Zo weet je computer, dat het om een word-bestand gaat. Bij Sjablonen is de toevoeging achter de naam anders namelijk DOT in plaats van doc.

Nota Bene 2: Als je een nieuw document maakt, dan wordt er altijd een standaard geladen. Dat is een sjabloon - het standaard sjabloon. Daar staat ALLES in over de opmaak, het lettertype, etc.. De naam van deze STANDAARD is altijd "normal.dot". Het gaat om een zgn. documentsjabloon. Soms wil je dat helemaal niet en dan moet je zelf je eigen sjabloon maken.

OPDRACHT: Maak je eigen sjabloon met een kolom-opmaak
Ga eerst even naar Bestand en kies voor Nieuw. Als je NIET kunt kiezen, dan heb je maar
EEN sjabloon n.l. alleen "normal.dot". Om meer keuze-mogelijkheden te krijgen, ga je nu je eigen STANDAARD maken. Kies voor Bestand | Nieuw waarmee je een leeg Word-bestand krijgt. Ga nu naar Extra OF Opmaak en daarna Kolommen en kies voor drie kolommen. Je kunt nu ook nog meer eigen keuzes maken, als je dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Lettertype = "Tahoma" / voor: hele tekst wordt "cursief" / voor: alle tekst moet een rode kleur krijgen, etc.. Als dat allemaal is opgegeven, dan kies je voor: "Opslaan als". Je moet het in dit geval niet opslaan als een Word-bestand. Kies nu voor "opslaan als documentsjabloon". Geef nu de naam "kolom" op en je computer maakt nu dus een nieuw sjabloon aan onder de naam "kolom.dot". Vanaf dit moment kun je kiezen voor: A) de standaard - die in "normal.dot" staat - OF voor: B) je eigen sjabloon, die b.v. "kolom.dot" heet.
Om het uit te proberen gaan we naar Bestand en kiezen we voor Nieuw. Nu moet je kiezen voor het kolom-sjabloon, dat je net gemaakt hebt. Pas als dat geladen is - in plaats van "normal.dot" - dan ga je naar: Invoegen | Bestand. Het bestand dat je kunt invoegen en groot genoeg is, staat hier . Als het goed is, dan zie je, dat alles direct verdeeld wordt in drie kolommen. Ook allerlei extra instellingen, die je hebt ingesteld, staan er nu ook in.