Terug naar Natuurkunde

Applet over de "Schiethoek"


Hoek waaronder geschoten wordt.
Het plaatje hiernaast toont het resultaat van de "Applet" die daaronder staat. Een kogel wordt afgevuurd vanaf de grond onder een hoek van 30 graden; daarna onder een hoek van 45 graden en tot slot ook nog onder een hoek van 60 graden. De Applet hieronder maakt alles snel duidelijk.
Uitleg bij de Applet Druk eerst op de knop "clear" zodra de Applet geladen is. Kies 0 voor "height" (= hoogte), 30 voor "proj. angle" (= schiethoek van 30 graden) en kies "on "voor "path tracer" (baan wordt zichtbaar). Druk op de knop "go" en daarna op "start". Doe dat daarna ook voor een andere "schiethoek" [ tussendoor kun je steeds op "Reset" drukken voor de volgende poging ].
Vraag 1: Wat kun je zeggen over de hoogte die de kogel bereikt als de hoek klein en is als de hoek groot (= groter) is? Noteer steeds je antwoorden op het uitgedeelde blaadje.
Vraag 2: Wat merk je op over de afstand, die van links naar rechts wordt afgelegd: over de "afgelegde weg" dus? Bij welke hoek komt de kogel ver en bij welke minder ver.
Vraag 3: Onder welke hoek moet je de kogel wegschieten als je zo ver mogelijk wilt komen? Geef uitgebreid uitleg bij dit laatste antwoord.
Opdracht: Maak het plaatje dat rechts boven staat met behulp van de "Applet". Welke snelheid moe(s)t je hiervoor kiezen?