Terug naar Vakkenhoek: Nederlands
Home Page: www.wjsn.nl


Tessa de Loo - Het rookoffer

Uitgeverij - De arbeiderspers, Amsterdam
Jaar eerste druk - 1987
Jaar van uitgave - 1999
Omslagillustratie - Harry de Graaf en Anno Pieterse

Een tragische liefde

'Het rookoffer' is een spannende en meeslepende novelle geschreven door Tessa de Loo. Deze novelle behoort tot de Penta Pockets 1999; per jaar verschijnen vijf titels.

Het verhaal speelt zich vooral af bij Barbara Rozemeyer thuis en de school waar zij les geeft. Zij is de personale verteller in dit verhaal. Het boek is heel apart geschreven door Tessa de Loo, want elk hoofdstuk gaat zij een stapje terug in de tijd; het boek begint in de maand augustus wanneer het schooljaar is afgelopen en eindigt ook weer in de maand augustus wanneer het schooljaar is begonnen. Dit is in het begin een beetje verwarrend, maar dat wordt vanzelf wel duidelijk.

Deze novelle gaat over de relatie tussen een lerares en een leerling, Guido. Barbara Rozemeyer is lerares Frans op de school van Guido. Als hij naar zijn examenjaar gaat komt hij bij Barbara in de klas. Barbara merkt op dat hij een beeldschone en briljante leerling is en voelt zich gelijk tot hem aangetrokken. Hij spreekt vloeiend Frans en beiden zijn ze erg geïnteresseerd in toneel. Guido wil dan ook, na zijn eindexamen behaald te hebben, naar de toneelschool in Amsterdam. Vaak komt Guido bij Barbara langs om wat boeken te lenen en dan blijft hij ook wel eens wat uurtjes hangen. Op een dag komt hij 's avonds langs, hij voert een toneelstukje op en daarna gaan ze een spelletje dobbelen. Ze pakken er wat flessen wijn bij en nadat ze een grote hoeveelheid alcohol tot zich hebben genomen gaan ze over op stripdobbelen. Door de alcohol en het uittrekken van de kleding voelen ze zich steeds meer tot elkaar aangetrokken en bedrijven de liefde met elkaar. Dit is het begin van een lerares-leerlingrelatie en het begin van een tragische liefde. U kunt natuurlijk wel raden dat de school en ouders hier achter zullen komen, maar hoe zullen ze hierop reageren en wat zullen ze hiertegen ondernemen?

Het kernthema van deze novelle is dus de verboden relatie tussen een leerling en een lerares. Bepaalde motieven die bij dit boek horen zijn; lerares-leerlingrelatie, toneel, hypocrisie, etc.

De titelverklaring vind ik best vergezocht. Babara kan namelijk niet tegen rook en daarom stelt zij aan haar collega's voor dat er niet gerookt mag worden in de school. Dit wordt een nieuwe regel die door een zeker iemand niet gehandhaafd wordt, namelijk door Guido. Hij rookt tot drie keer toe en dit leidt tot schorsing. In een aantal vergaderingen wordt de schorsing van Guido besproken. Een aantal leraren zijn het eens over het opheffen van de schorsing, waaronder Barbara. Hoewel Barbara de nieuwe regel verdedigt komt zij dus toch voor Guido op. Die verdediging wordt haar offer, want die roept bij haar collega's de rancune boven.

In deze novelle komen erg veel herhalingen voor en dit maakt het boek een beetje saai. Eigenlijk gebeurt er helemaal niets in dit boek, maar Tessa de Loo heeft het zo geschreven dat het toch heel interessant en boeiend blijft. Ook gaat ze niet heel erg diep in op onderwerpen waarvan je zou verwachten dat de lezer daar juist iets over moet weten. Deze oppervlakkigheid leidt tot een leuk kort verhaal, maar het was leuker geweest en spannender als ze meer had geschreven over het karakter van de personages en de relatie tussen Guido en Barbara, maar dan zou het geen novelle meer zijn, maar een roman. Deze oppervlakkigheid is denk ik een soort kenmerk van novelles, want alles moet beknopt zijn. Deze novelle wekt een behoorlijke realistische indruk. Je verdiept je heel erg in de rollen van Guido en Barbara. En bovendien vind ik het zelf altijd heel leuk als je helemaal op kan gaan in een verhaal.

Liefdesverhalen zijn over het algemeen erg cliché, maar dit is een variatie daarop. Het onderwerp vind ik erg leuk verzonnen en tijdens het lezen vorm je ook al snel een mening over een lerares-leerlingrelatie. Je gaat nadenken wat jij in zo'n geval zou doen als je Guido of Barbara was geweest, of juist als je de schoolleiding was geweest. Zou je haar ontslaan, of zou je haar een waarschuwing geven of zou je alles wat er om je heen gebeurd maar accepteren? Ik ben, ook natuurlijk door de mening van Tessa de Loo, in ieder geval anders gaan denken over zo'n relatie. Dit boek is geschreven voor jongeren op de middelbare school. Er is weinig moeilijk taalgebruik en het is makkelijk te volgen, ondanks de bijzondere opbouw van Tessa de Loo. Het is op een erg leuke manier geschreven en je zou hopen dat het een langer verhaal was geweest, want dan zou je nog meer leesplezier hebben. Hou je van een beetje romantiek en spanning, en sta je open voor andermans mening over dit onderwerp dan moet je dit boek zeker een keer lezen.

Andere boeken geschreven door Tessa de Loo zijn: de korte verhalenbundel 'De meisjes van de suikerfabriek', de roman 'Meander', de roman 'Isabelle', de roman 'De tweeling', en de roman 'Een varken in het paleis'.

Suzan