Terug naar: Informatiekunde


Zet je website op Internet: Download een FTP-programma of .........

FTP. FTP-programma's - daarmee kun je websites op Internet zetten. Kijk op de site "Informatiekunde" onder downloads. Daarna moet je zoeken naar "freeware" of naar "gratis software" over het onderwerp FTP. Je kunt beginnen met de site van "Nonags" - kies een land in Europa b.v. Zweden. Kijk daarna onder Internet - FTP-clients. Je kunt ook de site van "Shareware.com" nemen, klik daar op FTP en kijk daarna onder FTP-Navigator, die tenminste 2x voorkomt. Als je het zgn. FTP-programma gevonden hebt, dan moet je het ophalen (= downloaden op je eigen computer thuis). Wat je verder moet weten is, HOE het stukje internet heet, dat je van je "provider" mag gebruiken. Zoek dat uit of vraag het thuis aan iemand.

Je kunt het ook op een andere manier doen. Je kunt gebruik maken van gratis aanbiedingen van bedrijven, die je ook wel een stukje van het Internet willen geven. In ruil daarvoor maken zij reclame op je website en dat is vrij vaak reclame, waarvoor je ouders of verzorgers zich zouden schamen. Kijk hiervoor onder www.tripod.nl, www.spaceports.com of www.geocities.com

Wat moet je doen als je al een FTP-programma hebt?. Start het programma - meestal krijg je na het downloaden een "snelkoppeling" erbij, die ergens op je bureaublad staat (op de "desktop"). Klik in dat geval op die snelkoppeling. [ wat dat is, kun je hier lezen. Je kunt ook kijken onder "Start" (start-knop links onderaan) en daarna onder Programma's. Als je het FTP-programma voor de eerste keer opstart, dan moet je aangeven op WELK stukje van Internet je website moet komen.
Daarna gaat alles bijna vanzelf. Je krijgt na het opstarten twee schermen te zien: links zie je een overzicht van je eigen computer, dat je ook te zien krijgt als je de "Verkenner" zou gebruiken. Zie eventueel eerst onder Verkenner . Rechts zie je het stuk van Internet, waarop jij je website kunt/mag neerzetten. Meestal moet je wel eerst even een "map" of "directory" maken met "Make Dir" of zoiets. Daarna klik je in het linker scherm op een website van jezelf, die je wilt "uploaden" (= op Internet zetten). Daarna klik je op het pijltje dat in het midden staat (tussen het linker en het rechter scherm in). Dat pijltje wijst naar rechts en daarmee zet je dus jouw website over van het linker-scherm (jouw computer) naar het rechter-scherm (jouw stukje Internet).