Terug

Computer opstarten duurt erg lang

Je computer wordt naar verloop van tijd steeds trager. Je moet dus af en toe een grote schoonmaakbeurt houden. Wat je daarbij allemaal zou kunnen doen, staat hier .

Zonder dat je dat merkt, worden er zgn. "snelkoppelingen" gemaakt, die in je Opstart Menu worden neergezet. Dat gebeurt als je iets toevoegt aan je hard-ware en soft-ware en soms ook als je iets van Internet haalt. Als hierdoor het Opstarten erg lang gaat duren, dan moet je een aantal van die "snelkoppelingen" verwijderen. Voor meer informatie over snelkoppelingen, kun je op deze site kijken.

Stap 1. Het Opstart Menu vind je door met de rechtermuisknop de klikken op de Start knop, die meestal links onderaan staat. Kies daarna voor "Openen" en dubbelklik daarna op "Programma's'". Je ziet nu een aantal mappen staan, waarin de snelkoppelingen staan. Klik op een van die mappen om ze te kunnen zien. Heb je erg veel mappen staan met ook nog eens veel snelkoppelingen erin, dan kun je er dus een groot aantal van weggooien.

Programma's die je niet vaak gebruikt, worden TOCH bij het Opstarten geactiveerd door de snelkoppelingen, die je nu ziet staan. Waarom zou je iets bij het Opstarten activeren als dat 1. veel tijd kost en als je het programma 2. vaak helemaal niet gebruikt ? DUS: verwijder de snelkoppeling. Programma's die je af en toe gebruikt, kun je activeren ALS je ze nodig hebt. Ook dat hoeft dus niet te gebeuren bij het Opstarten van je computer. Ook die snelkoppelingen kun je verwijderen uit je Opstart Menu.

Stap 2. Ga hierna naar Start en kies voor "Uitvoeren". Typ nu in: msconfig en gebruik daarna de Enter knop OF druk op de knop OK. Hierna moet je kiezen voor het blad, dat "Opstarten" heet. Daar zie je "vinkjes" staan, die bij programma's horen. Je kunt ze verwijderen ALS de programma's NIET geactiveerd hoeven te worden bij het Opstarten van je computer. Doe dat en Start je computer opnieuw. Ze worden nu NIET meer geactiveerd bij het Opstarten van je computer. Het Opstarten gaat nu een stuk sneller.

BRON: Computer easy Tips & Trucs special 2004. F&L Publishing Group.