Terug

Macro's maken in Excel

Hiervoor heb je nodig:

  1. Kennis over HOE je een macro maakt
  2. Een opdracht waarin staat WAT je moet doen
  3. Kennis over WAAR je de macro moet opslaan


1. HOE MAAK JE EEN MACRO IN EXCEL

Een macro is niets anders dan een robot die ALTIJD hetzelfde doet. Een macro maak je dus alleen maar als je steeds een heleboel dezelfde dingen achter elkaar moet maken.

Een macro in Excel maken doe je als volgt:

  1. Ga naar Excel en daarna naar Extra | Macro | Nieuwe Macro Opnemen en OK-knop
  2. Als alle instellingen goed staan, dan krijg je een soort "camera" te zien, die loopt
  3. Je kunt nu een paar dingen gaan doen en de camera neemt op wat je doet
  4. Aan het eind druk je op het blauwe vierkantje en de camera stopt met opnemen

Het kan ook anders. Op de VBA Page kun je informatie vinden over Visual Basic for Applications (= VBA). Je kunt met VBA hetzelfde resultaat verkrijgen.

2. VOORBEELD + OEFENING + OPDRACHT

Je kunt in elk Excel-bestand, dat je maakt een koptekst zetten met je naam erin en nog wat andere informatie. Dat is erg handig - bijvoorbeeld bij het maken van toetsen, die je daarna op een diskette moet zetten en moet inleveren.
Ga naar Extra en maak een nieuwe macro, die je "handtekening" noemt. De naam van de nieuwe macro moet je dus opgeven VOORDAT je begint.
Zodra de camera aan staat, markeer je met de muis de cellen A1 tot en met H1. Kies daarna voor Opmaak | Cel Eigenschappen | Uitlijning en kruis aan "Cellen Samenvoegen"
Je krijgt nu EEN GROTE CEL op de bovenste rij, waarin de tekst moet komen. Vul nu in die grote cel je naam in met daarachter een komma, daarna het nummer van je klas en weer een komma en daarachter Excel Opdracht. Maak deze tekst vetgedrukt en zet er een dikke rand omheen (dat gaat ook via Opmaak | Cel Eigenschappen en daarna Rand, waar je moet kiezen voor "Omtrek". Stop nu de opname door te klikken op het blauwe vierkantje op de camera. Gooi nu alles weg zodat je weer een leeg vel krijgt. Controleer nu of je robot doet, wat hij moet doen. Ga hiervoor naar Extra | Macro | Macro's en klik op jouw macro, die "handtekening" heet. Als het goed is, dan maakt de robot jouw koptekst binnen een seconde, zoals ook de bedoeling was.

3. WAAR MOET JE JOUW MACRO BEWAREN

Je moet eerst een basisbestandje maken in Excel. In dat bestandje bewaar je al je eigen macro's. Kies een handige naam zoals macro-opbergplek of macrosvanhans of zoiets. Dit basisbestandje moet je kunnen verplaatsen. De beste plek is daarom het opslaan van dit basisbestandje op je eigen diskette. Elke keer dat je een nieuwe macro gaat maken, begin je met dit basisbestandje. Ga naar Excel en open dat bestand. Zet de camera aan en geef een naam op voor je eerste macro. Je kunt beginnen met een willekeurige naam of bijvoorbeeld met de naam "handtekening" uit het voorbeeld met de "koptekst". MAAR je moet VOORDAT je begint, opgeven WAAR je nieuwe macro moet worden opgeslagen. Kies nu voor opslaan in je eigen basisbestand, die b.v. "macrosvanhans" heet. Maak nu je macro en stop de camera als je klaar bent. Maak nu je basisbestand weer helemaal leeg en bewaar de nieuwste versie van jouw basisstand opnieuw op een diskette.

BELANGRIJK: wat nu op je floppy staat is een leeg Excel-bestandje, maar er zit iets in wat je niet ziet - namelijk een macro. Het bestand is nu dus de opbergplek geworden van jouw macro's. Het bestand kun je verplaatsen en op elke computer gebruiken. Dat lukt normaal gesproken NIET met macro's omdat die ergens anders worden opgeslagen en die kun je dus NOOIT verplaatsen. Omdat je macro in je basisbestand zit kun je hem WEL verplaatsen en dat was ook precies de bedoeling.


Terug