Terug naar Natuurkunde

Applet over Gewichten en Wrijving


Gewichten en Wrijving.
Het plaatje hiernaast toont de situatie. Een voorwerp (1) ligt op een horizontale balk (links). Het is via een kabel verbonden met een ander voorwerp (2). De zwaartekracht trekt voorwerp 2 naar beneden en daarmee voorwerp 1 naar rechts.
De Applet hieronder maakt alles snel duidelijk. Druk eerst op de knop "clear" zodra de Applet geladen is. Druk daarna op de knop "start". Noteer voor de start het gewicht voor beide voorwerpen.
Vraag 1: Wat kun je zeggen over de snelheid tussen b.v. hoogte 8 en 7 meter en die tussen b.v. hoogte 3 en 2 meter? Gebruik een klok met secondenwijzer. Noteer steeds je antwoorden op het uitgedeelde blaadje.
Vraag 2: Verander nu het gewicht van voorwerp 1 in 9,40 en vul voor voorwerp 2 0,10 in. Noteer nu de verschillen met je antwoorden op vraag 1.
Vraag 3: Er is nog een kracht, de wrijvingskracht x (zie het plaatje rechts boven). De vraag is: bij welke waarde voor x en bij welke gewichten ontstaat er helemaal geen beweging? Omschrijf in woorden in welke situatie de voorwerpen zich niet verplaatsen.