Terug naar: Informatiekunde


Door wat extra regels in je website te zetten, kun je je website mooier maken. Ook kun je bijzondere dingen laten zien of laten gebeuren. Hiervoor heb je tekst nodig die men JavaScript noemt. Het is dus gewoon een kwestie van kopieren. Een aantal JavaScripts worden hieronder behandeld, waarbij wordt aangegeven WAT ze veroorzaken - wat ze doen.

Knoppen Maken
Je kunt beginnen met te kijken op de site Excel Module 1 waar je "Knoppen" ziet staan zoals deze:

Hoe je die moet maken, kun je op die site vinden via Beeld | Bron (= brongegevens, de HTML-codes zelf dus). Je kunt ook hieronder kijken voor wat je nodig hebt. Je hoeft in feite alleen maar het volgende in te typen:
<FORM>
<INPUT TYPE="button" VALUE="Bestand">
</FORM><
Met deze drie korte zinnen kun je dus een "Knop" maken met een tekst naar keuze.

Knoppen Actief Maken
Dit soort "Knoppen" kunnen ook "actief" gemaakt worden. Door er bijvoorbeeld op te klikken gebeurt er wat. Een voorbeeld hiervan staat hieronder.


Met bovenstaand voorbeeld heb je de zoekmachine ILSE op je site. Dus de "Knop" is actief en het invulvak daarnaast kun je ook daadwerkelijk gebruiken. Wat je hiervoor moet intypen staat hieronder:
<FORM method="get" action="http://www.ilse.nl/searchresults.dbl">
<INPUT type="text" NAME="search_for" size=24>
<INPUT type="submit" NAME="submit" VALUE="Zoeken met Ilse">
</FORM>

Een link maken die direct deze pagina print. Het stukje Java Script dat hiervoor zorgt, staat hieronder. Tussen </script> en </A> kun je ook iets anders neerzetten (andere tekst of b.v. een plaatje). Hieronder staat de link, die direct voor het printen zorgt. Daaronder staat wat je moet intypen.
Print deze Pagina
<script language="JavaScript">
<!--
if (window.print) document.write('<A onClick="window.print()" HREF="#">');
//-->
</script>
Print deze Pagina
</A>

Plaatjes die als een "tennisbal" over je site gaan.
Een JavaScript voor een zgn. "bouncer" is leuk om mee te beginnen - vooral als bezoekers er ook nog eens op moeten klikken om de volgende site te kunnen zien. Kopieer hiervoor het JavaScript, dat op deze pagina staat.

Foto's presenteren als een dia-show, zoals je dat ook kunt doen met een programma als Powerpoint OF met de ouderwetse "dia-projector". Ook DAT kan met behulp van een JavaScript. Zet een aantal plaatjes, foto's of dia's op je computer en zet de namen van die plaatjes of dia's in het stukje JavaScript, dat je hier kunt vinden.

De muisknop manipuleren.
Ook dat kan met behulp van JavaScript. Het voorbeeld dat je hiervoor kunt gebruiken staat op deze site . Door deze JavaScript op te nemen in je website, is het voor bezoekers onmogelijk om de rechter muisknop te gebruiken. Dat is voor veel bezoekers de "standaard-manier" om jouw plaatje te "stelen".