Terug

Beveiliging van je bestanden

Een uitstekende oplossing voor de beveiliging van je bestanden zit in MS-DOS. Kies voor opstarten onder DOS en pas daarna "attributes" toe. Hiervoor heb je wel kennis nodig van DOS-commando's. Wat je kunt doen is een "attribute instellen, die verhindert dat je bestand veranderd wordt of dat het verwijderd wordt.

Er zijn echter ook andere manieren. Hiervoor heb je MS-DOS niet nodig en dus ook geen kennis van DOS-commando's.

Excel- en Word-bestanden kun je opslaan met een wachtwoord. Kies voor "Opslaan als" en daarna voor "Opties". Voer een simpel wachtwoord in b.v. X of XX. Daarna kan niemand zonder dit wachtwoord in te voeren jouw bestand veranderen.

Paint-bestanden maar ook Excel- en Word-bestanden kun je ook op een andere manier beveiligen. Ga met de Verkenner naar de plek waar je bestanden staan. Klik op je bestand met de rechtermuisknop. Kies daarna voor "Eigenschappen". Zet een "vinkje" bij "alleen lezen". Vanaf dat moment kunnen anderen wel je tekening of tekstbestand bekijken, maar ze kunnen het niet veranderen.

Er is nog een andere methode beschikbaar: je bestanden "onzichtbaar maken". Je gaat op dezelfde manier te werk als hierboven. Je zet het "vinkje" bij "verbergen" i.p.v. bij "alleen lezen". Jouw bestand is daarna niet meer zichtbaar. Anderen komen dus niet op het idee om het weg te gooien of om het te veranderen, omdat ze het niet zien. Deze truc werkt helaas alleen maar goed als in de instellingen beschreven is, dat "verborgen bestanden" niet weergegeven moeten worden. Daarover volgt binnenkort meer informatie.


Terug