Return: Informatiekunde


Favicon: uitleg over gebruik

Op steeds meer websites staat tegenwoordig een "favicon", een klein plaatje dat in de adresbalk staat voor het internet adres [ zie plaatje ]. Gebruikers van de beste en veiligste internet browser, die er momenteel is, weten dit al lang. Kijk b.v. op www.mozilla.org voor de Internet Browser "Fire Fox".

In het Engels wordt redelijk duidelijk uitgelegd wat je moet doen om op je eigen website ook een "favicon" te krijgen: www.favicon.com . Hieronder worden alle stappen, die je moet zetten, uitgelegd in het Nederlands.

Om te beginnen moet je een klein plaatje maken, dat 16 bij 16 pixels groot is. Dat is eenvoudig te doen met b.v. het programma Paint. Kijk desnoods eerst even op de site Cursus en Uitleg MS Paint. Is dat gebeurd, dan kies je voor "Opslaan" en je geeft de naam op: "favicon.ico". Let daarbij vooral op de laatste drie letters achter de punt. Daar moet staan ico. Nu heb je een echte "favicon" die je daarna op internet moet zetten. Het bestandje favicon.ico moet in dezelfde map - op dezelfde plaats - komen als je home page "index.html".

Daarna moet je opgeven dat je internet browser - het beste is dus Fire Fox - jouw eigen favicon gaat lezen en laat zien. Kies een van je sites uit om het te proberen. Open die site met een eenvoudige editor zoals b.v. KladBlok en voeg de onderstaande regel toe aan de "HEAD" van je website [ het stuk tekst dat staat tussen <HEAD> en </HEAD> ]. Voor extra uitleg hierover kun je kijken op de sites over head en body plus die over html en meer details .
Toe te voegen regel: <LINK REL="SHORTCUT ICON" HREF="favicon.ico">

Wat je te zien krijgt als je je eigen site op internet bekijkt, kun je hierboven zien (plaatje). Als je alles gedaan hebt, maar je ziet je eigen favicon niet, dan kun je het beste eerst op een andere computer kijken of je het daar wel kunt zien. Als je de favicon daar wel te zien krijgt, dan zit het probleem in je eigen internet browser. Die moet je aanpassen, upgraden of beter nog: vervangen door Fire Fox - trouwens ook de beste internet browser voor sites in andere talen en een zeer goede pop-up bestrijder.