Terug naar Informatiekunde
Terug naar Arab Page

Arabische Patronen - Arabic Design
Bekijk ook de 7 schermbrede varianten in kleur (onderaan deze pagina), maar ook de extra informatie - een artikel - over Moorse, Arabische Motieven .

Alle zes tekeningen op deze pagina zijn gemaakt met het programma MS Paint, dat ook op de school-computers aanwezig is. Het Paint-plaatje rechtsonder is het resulaat van de andere 5 (hulp)tekeningen. De tekening die jij moet maken is een mooi voorbeeld van de vele patronen en motieven, die Arabieren de afgelopen eeuwen hebben verzonnen. Hoe je dit moet aanpakken, dat staat steeds naast de tekeningen hieronder.
Extra informatie over het tekenprogramma "Paint" staat hier .


1. Eerst wordt een vierkant getekend [ b.v. breedte en lengte = 199 pixels; lijndikte = 1 ]. Daarbinnen volgt een cirkel plus hulplijnen door het midden. Daarna: een vierkant in de cirkel met de punt naar beneden [ zie linker plaatje ].
2. Nu worden 2 horizontale en 2 verticale lijnen getrokken; zo ontstaat een vierkant in het midden. Als laatste worden in het midden 2 gedraaide vierkanten getekend door bepaalde snijpunten met elkaar te verbinden [ zie rechter plaatje ].
3. Hierna worden de 4 zijden van een de gedraaide vierkanten doorgetrokken; dus langer gemaakt tot ze de rand van de tekening raken. Daarna wordt hetzelfde gedaan met de andere gedraaide vierkant. [ zie linker plaatje ].
4. Nu worden de laatste lijnen getrokken. Ze zijn hiernaast rood gekleurd om duidelijk te maken om welke lijnen het gaat. Deze extra lijnen zijn evenwijdig aan de zijden van de gedraaide vierkanten [ zie rechter plaatje en het plaatje daarboven ].
5. De voorlaatste stap staat aan de linkerkant. Het komt erop neer dat de meeste hulplijnen verwijderd worden. Ook worden er nog enkele lijnen toegevoegd om kleine vierkanten [ = tegels ] te krijgen.
6. Het totale plaatje met het "Arabische tegelwerk" staat hiernaast aan de rechterkant. Door plaatje 5 in te kleuren en de laatste hulplijnen te wissen ontstaat deze laatste tekening. De hele Arabische vloer is ook te zien - in 7 verschillende varianten: nr 1 , nr 2 , nr 3 , nr 4 , nr 5 , nr 6 en nr 7 .