Terug naar Vakkenhoek: Nederlands
Home Page: www.wjsn.nl


De dood van opa Appinga, Wil Schackmann, eerste druk 1987 Groningen, De Boekerij BV

synopsis;

Eigen bijdrage noodzakelijk.

Oude opa Appinga was dood neergevallen. Hij had namelijk een zware vuilniszak gesjouwd. Zijn straatgenoten probeerden hem weg te laten halen maar overal werd om een eigen bijdrage gevraagd, omdat er een crisis was. De straatgenoten van Appinga konden die eigen bijdrage niet betalen. Uiteindelijk belden ze alle gemeente instanties op met een valse melding. Dat liep uiteindelijk helemaal uit de hand want ze gingen elkaar te lijf. Op het eind namen ze Appinga toch mee.

Mening en aanbeveling;

Ik vond het een leuk boek omdat het makkelijk geschreven was en er een humoristische hoofdlijn in zat. Ook vond ik de karaktertrekken van de personages wel grappig. Berend zat bijvoorbeeld de hele tijd naar Kitty te kijken. Mevrouw Stuit die aan het dementeren was noemde iedereen Hendrik-Jan. Willum zat alleen maar in een tuinstoel biertjes achterover te slaan. Ook vond ik het wel grappig toen ze het gemeentehuis door gingen spitten op zoek naar ene ,de Waal’ die ze uiteindelijk niet vonden tot grote ergernis, waardoor ze door hun woede de ramen van het gemeentehuis maar in gingen gooien. Tussendoor komt de huisbaas van de straatbewoners langs en wil dat ze nog een maand huur betalen. Iedereen negeert hem gewoon door over hele andere onderwerpen te praten

Het is ook niet zo’n dik boek en leuk om te lezen vooral door de personages. Het is ook leuk dat de personages steeds dezelfde karaktertrekken blijven vertonen. Daarom zou ik iedereen willen adviseren dit boek ook eens te lezen. Het is ook heel ontspannen lezen want je hoeft er niet of nauwelijks bij na te denken.