Terug


POWERPOINT

Powerpoint is een programma dat scholen en bedrijven gebruiken als presentatiemiddel. Jullie gaan nog dit jaar Powerpoint gebruiken voor het Project Codename Future. Met behulp van dit programma kan men een groot aantal pagina's achter elkaar vertonen. Het lijkt op een ouderwetse dia-presentatie.

Ga naar Powerpoint en kies voor "Lege Presentatie Openen". Kies een scherm met een lange balk bovenaan en daaronder een korte balk. Vul daarna in de bovenste balk de "Titel" in. Voor klas 2A is dat Pakistan, voor 2B is dat Irak, voor 2C is dat Indonesie, voor 2D is dat India en voor 2E is dat China. In de balk kun je je eigen onderwerp voor vandaag invullen b.v. Oorlog, Armoede, Hindoeisme, Islam of zoiets.

Ga nu naar Bestand en kies voor Opslaan. Geef een handige naam op. De rest van de dia's hoef je geen naam te geven. Ze worden allemaal bewaard onder die ene naam.

Ga nu naar Invoegen en kies voor Nieuwe Dia. Kies nu voor het scherm met twee rechthoeken naast elkaar. Herhaal de titel of verzin iets anders - een soort subtitel. Zet in de linker rechthoek iets als "De oorlog in ..... " of "De armoede ....". Zet in de andere rechthoek een plaatje. Kies voor Invoegen en daarna voor Illustratie. De meeste plaatjes zijn niet mooi of erg kinderachtig. Als er tijd genoeg is, kies dan voor een mooie foto uit de krant van vandaag. CNN en Al Jazeera hebben bijna altijd recente foto's. Je kunt die snel vinden onder Newsservice met: Nieuws en Kranten"; die staat ook op de site van de school.

Na elke nieuwe dia, die je maakt, kun je kiezen voor opslaan. Je hoeft geen naam meer op te geven. Als je dit vergeet, dan kun je het aan het eind nog doen.

Voeg nu opnieuw nog minimaal vier dia's toe. Welke dat worden kun je zelf bepalen. Als je klaar bent met deze eerste fase, kunnen we de zaak gaan bekijken en verfraaien.

Kies eerst voor Dia Voorstelling om de presentatie te starten. Na elke dia kun je met de muis klikken. Hierdoor verschijnt de volgende dia. Ga door tot het eind. Dat is nummer 6 (of een hoger getal). Probeer in te schatten hoe lang het duurt voordat men de dia's goed heeft kunnen bekijken. Dat kan per dia erg verschillen. Als je dat weet, ga je de tijd instellen tussen dia's. Zet het "vinkje" voor muisklik uit en zet daaronder een "vinkje" aan - plus het aantal seconden.

Bekijk je presentatie nogmaals en als de tijd klopt, dan kun je de zaak wat mooier gaan maken. Kies voor Opmaak en Ontwerp Toepassen. Probeer eerst de "Vuurbol". Kijk ook naar Stijlcontrole en laat Powerpoint je fouten controleren. Typefouten veranderen gaat op dezelfde manier als bij Word met Spellingscontrole. Als je een andere Taal hebt gekozen zoals b.v. Engels, dan levert een Spellingscontrole natuurlijk andere foutmeldingen op.

Probeer nu nog wat uit met Lettertypen, Kleuren en Beweging. Zorg dat je alles wat hier aan de orde is gekomen weet voordat Codename Future begint ! Ga desnoods thuis verder en zorg binnenkort zelf voor een eigen diskette.


Terug