De Couleur Page van Netwerk 2000

Uitleg over Kleuren codes

Van Zwart naar Kleur, de bijbehorende Codes. Als u nu het resultaat bekijkt voor Rood, dan ziet u dat alle rood-combinaties tot en met 99 overkomen als (vrijwel) zwart. Pas vanaf code B3 lijkt het op Rood met als helderste Rood de code FF. Voor Blauw gaat u op dezelfde manier te werk. U vult voor Blauw echter de 1e vier posities met nullen. Ook hier ziet u alle codes tot en met 99 als (vrijwel) zwart en pas vanaf B3 de kleur Blauw verschijnen. Voor Groen volgt u dezelfde procedure, maar dan met nullen op de eerste twee en op de laatste twee posities.
De Codes van Kleuren Combinaties. De Achtergrondkleur van deze Website is "groen-blauw". De bijbehorende code is: 008080. Hier wordt m.a.w. een combinatie gemaakt van groen (positie 3 en 4) en blauw (positie 5 en 6). De eerste 2 posities worden opgevuld met nullen. Wenst u b.v. een paarse kleur, dan kunt u de kleuren rood en blauw combineren en kiezen voor een code als FF00FF, etc., etc.
Kleuren uitgedrukt in RGB-codes. Kleuren kunnen ook worden weergegeven met RGB-codes. Met de R wordt het aandeel ROOD aangegeven, met de G het aandeel GROEN en met de B het aandeel BLAUW. Voor de R, de G en de B zijn er 256 mogelijkheden (vanaf 0 tot en met 255). Dus echt GROEN bijvoorbeeld wordt verkregen door een hoge G-waarde te kiezen (de hoogste is 255) en door lage R- en B-waarden te kiezen. Het schema dat onderaan staat bevat de RGB-codes van veel gebruikte kleuren en maakt duidelijk HOE u de RGB-codes kunt gebruiken.

De kleurencodes, die u daadwerkelijk kunt gebruiken, omdat Internet Browsers ze (op een goede manier) ondersteunen, zijn echter beperkt. U kunt hiervoor onder meer terecht op de site van Lynda Weinman.
Vragen of suggesties over kleuren zijn trouwens van harte welkom.

Terug naar de Couleur Page

Het overzicht van http://www.lynda.com (Non-Dithering Colors by Hue) treft u hieronder aan.