Terug

Verstuur eens een e-mail met een foto van jezelf of met een leuk plaatje. Je kunt namelijk gebruik maken van een zgn. "attachment" (= bijlage bij een e-mail). De attachment is het enige dat je verstuurt via een e-mail. Maar daar zit dan ook alles in: tekst en een foto of wat je maar wilt. De attachment is in dit geval een Word-bestand.

Opdracht 1: Klik op Start en daarna op Word. Klik op Invoegen en kies voor "Figuur". Kies daarna voor "Illustratie" of (daarna) voor "Foto". In de volgende stap kies je een van de plaatjes die je tegenkomt op je computer of je kiest voor "Clips importeren". Het laatste doe je, als je een plaatje of foto op diskette hebt staan of ergens anders - b.v. in "Mijn Documenten". Wat ook kan is er eerst een van Internet afhalen. Daarna kies je alsnog voor "Clips importeren".

Nadat je gekozen hebt, klik je op "Invoegen" en je plaatje of foto staat in een Word-bestand.

Als je op het plaatje klikt met de rechter muisknop, nadat je het hebt ingevoegd, zie je een aantal keuze-mogelijkheden. De werkbalk Figuur Weergeven is een mogelijkheid. Probeer die en kijk wat de mogelijkheden daarvan zijn. Een mogelijkheid is ook: "Volgorde", waarmee je de foto bovenop de tekst of juist daaronder kunt plaatsen. Ook kun je kiezen voor de mogelijkheid "Figuur Opmaken" etc..

Als je tevreden bent, dan heb je een Word-bestand met tekst en plaatjes of foto's. Dat bestand kun je versturen als een soort bijlage bij een e-mail. Hoe je dat moet doen, kun je aan een van de vele experts in deze klas vragen (of aan mij).

Opdracht 2: Open nu een nieuw, leeg bestand en voeg opnieuw een plaatje toe (eventueel dezelfde als de vorige maal). Zodra dat gelukt is, krijg je de Figuurbalk te zien. Als dat niet zo is, dan klik je rechts op het plaatje. Zo kun je de Figuurbalk ook te zien krijgen. Rek het plaatje uit tot het even breed is als je A4-tje. Kies nu op de Figuurbalk voor het rechthoekig symbool, dat onderin donker is en boven licht (afbeelding-instelling). Daarna kun je opnieuw kiezen. Kies voor "watermerk". Kies daarna Tekst-omloop "Geen". Dat is een vierkant symbool met een ruit in het midden. Klik nu op "Volgorde" - als je dat niet ziet, moet je eerst rechts op het plaatje klikken. Na "Volgorde" kies je voor "Afbeelding achter (= onder) de tekst plaatsen". Klik nu ergens buiten of naast het plaatje. Alle tekst die je nu maakt, gaat over het plaatje heen. Voeg tekst toe en zoek een passende, goede kleur voor je tekst.

Voor de snelle leerlingen: Haal opnieuw de Figuurbalk erbij en kies voor "meer of minder contrast". Doe hetzelfde met "meer of minder helderheid". Op deze manier wordt je watermerk iets meer of juist iets minder zichtbaar.

Je kunt nu je eigen watermerk gaan gebruiken voor al je werkstukken of brieven. Misschien dus toch de moeite waard om eens een mooi "logo" te gaan maken ? Een eigen "logo" levert voor je website in ieder geval bonuspunten op.


Terug