Terug: Informatiekunde
Return to Arab Page

You can NOT read some (or all) Arab texts, that you find at Internet.
In that case you can download a (Arab) macro - a MS Word file with a Macro in it. The macro transforms all Arab characters in characters, that you can read - if you understand Arab.
The result is a 'normal' Arab text, that you can read at your own computer.
DOWNLOAD THE "ARAB TEXT CONVERTER", in a MS Word-file arabtext.doc
© 2002 - WJSN

Hierboven tref je de "Arab Text Converter" aan - in feite een Word-bestand dat een macro bevat. Als je die opslaat op je eigen computer (op je harde schijf), dan heb je een instrument in handen, waarmee je Arabische teksten op websites, die je NIET kunt lezen, kunt veranderen in een website met WEL leesbare Arabische tekst.

Er zijn 9 stappen die je moet doorlopen, met name:

1. Download de Arab Text Converter
Haal hem op en zet dat bestand ergens op je harde schijf. Onthoud de plek waar hij wordt neergezet. N.B. Het is een Word-bestand met de naam "arabtext.doc".

2. Download deze Lege Website
De resultaten kun je aan het eind in deze "lege website" zetten. Deze website kun je daarna bekijken met je Internet Browser [in de website wordt het lettertype Tahoma opgegeven plus de opdracht "align=right"].

3. Download de een of andere "onleesbare" Arabische tekst
Op deze Arabische tekst kun je de "Arab Text Converter" toepassen. Je kunt ook deze Arabische tekst gebruiken om mee te oefenen. Kies voor Selecteren en daarna voor Kopieren. Hiermee maak je een tijdelijke kopie, die je in de volgende stap nodig hebt.

4. Start het programma Word en open het Word-bestand "arabtext.doc".
Haal de kopie binnen van de onleesbare Arabische tekst. Die kopie staat nu dus in het Word- bestand "arabtext.doc".

5. Zet de macro aan het werk.
Dat doe je als volgt: kies Extra | Macro | Macro's en zoek daarna naar "arabtext". Daarna kies je voor "Uitvoeren". De onleesbare Arabische tekst wordt nu omgezet in iets anders.
De macro verandert in feite de Arabische tekens, die je met een Nederlandse/Belgische Browser NIET kunt lezen, in zgn. HTML-codes.

6. Sla na de omzetting alles op.
Zodra de macro alles heeft "omgezet" moet je het resultaat opslaan als een zgn. tekstbestand [en dat is NIET hetzelfde als een Word-bestand!]. Kies dus NIET voor opslaan, want dan wordt het een Word-bestand. Kies ook NIET voor opslaan als een Webpagina. LET OP: de naam van het bestand, dat je moet krijgen is "arabtext.txt" ! Met dat bestand gaan we verder. Sluit nu Word af.

7. Open het programma Kladblok of een vergelijkbare simpele editor.
Kies nu voor bestand openen en haal zo "arabtext.txt" binnen. Kies voor Selecteren en daarna Kopieren. Open nu met Kladblok de lege website "websiteleeg.htm". Plak de kopie die je had gemaakt in deze lege website. Je kopie moet je neerzetten onder de zin met: P align="right".
NOTA BENE: Een bestand met een naam die eindigt op "txt" kun je openen met het programma "Kladblok", maar ook met vergelijkbare programma's zoals SimpleText, Edit, Edlin, e.d.. Als je niet over Kladblok beschikt kun je kijken naar SimpleText e.d. of naar programma's met de namen NotePad, WordPad, etc..

8. Sla de lege website op zodra de kopie erin staat.
Kladblok verandert niets aan de naam als je kies voor Opslaan. De naam blijft dan gewoon "websiteleeg.htm"'. De laatste drie letters van de naam moeten zijn: "htm". Dat moet je dus niet veranderen. Het bestand "websiteleeg.htm" is nu een gewone website geworden met de Arabische tekst erin. Sluit nu KLadblok en je kunt beginnen metde laatste stap.

9. Start je Internet Browser.
Een Browser is een programma waarmee je websites bekijkt op Internet. Je moet dus je Browser starten om de website "websiteleeg.htm" te kunnen zien. Je kunt ook eerst Internet op gaan, want daarmee open je ook je Browser. Daarna kies je voor Bestand | Openen en daarna voor Bladeren tot je "websiteleeg.htm" hebt gevonden. Het handigste is gewoon klikken op "websiteleeg.htm", want ook op die manier wordt je Browser geopend.
Wat je nu te zien krijgt, is een normale leesbare Arabische tekst.